Alex Blogja

Tetszik lentebb az egyperces történet?
Lépj be, ha mindent el akarsz olvasni!
Regisztrálj és még több ingyenes történet vár!

Meggondolatlan ajánlat

Oszd meg, ha tetszik a blogom! Köszi.

Meggondolatlan ajánlat

- Írta: Mandy Kristóf -

Lidaster a lidérc ekkor váratlanul megfordult a Váci utca kellős közepén és elhatározta, hogy az első szembejövőnek felajánlja, hogy teljesíti egy kívánságát. Amióta Phosphor segítségével felszabadult és többé nem kellett szánalmas gazdák önző kívánságait teljesítenie, ráadásul a király is eltűnt, a birodalom se létezett már… céltalanságában kezdte unni magát. Megfordult hát, köszönt, majd közölte, hogy ő egy lidérc és egy kívánságot teljesít. Idősebb, jól szituált asszony állt előtte meglepett, hitetlenkedő arccal. Lidérc? Gondolta az asszony. Na persze. Inkább valami őrült.

Ám amikor Lidaszter megemelte jobbját és kezében tűz éledt, felrémlett benne a gondolat, hogy talán igaz lehet. Olvasta azonban valahol, hogy a lidércek utálatos lények, akikkel jobb minél előbb végezni, mert lidércnyomás lehet a vége. Kívánni kell hát valami lehetetlent. Ez lehetett volna az, hogy szitában vizet kér tőle vagy valami hasonló, de mivel doktori címmel rendelkezett, tehát tanult emelt szintű matematikát, így jobb ötlete támadt. Pénzt kért. De vajon mennyit? Logaritmust és tört hatványkitevőt is tartalmazott a feladványa. Lidaster döbbenten nézett. Lám, jót akart és halálos helyzetbe hozta magát. Sose tanult ilyesmiket. Esélytelen volt, hogy kiszámítsa.

Tudta, ha nem tudja teljesíteni pár perc alatt a kérést, előbb-utóbb rosszul lesz, majd meghal. Ezt nem akarta megvárni. De mit tegyen? Ekkor jutott eszébe. Sietve változott fénycsóvává és már repült is. Az ablak szerencsére nyitva állt. Nem kellett betörnie. A szobában már sötétség volt, csak egy laptop fénye világított. Leszállt már az éj, mégis dolgozott… illetve írt… regényt egy másik világról.

Lidaszter érkezésére meg se lepődött. Képzelete előtt megannyi különösebb lény elevenedett már meg. Egy lidérc aligha lephette meg. Csak álmosan tekintett fel az emberré változó lángoló hullócsillagra.
– Elaludtam volna és már álmodom? – Csak ennyit kérdezett.
– Nagy a baj! – Mondta erre a lidérc. – Csak te segíthetsz!
– Ha már csak én segíthetek, akkor tényleg nagy a baj – hangzott a nevető felelet.
– Sajnos felajánlottam valakinek egy ajándék kívánságot.
– És mit kér?
– A halálomat.
– Tessék?
– Pénzt kért. De az összeget feladványként adta meg. Logaritmus és e-edik hatványkitevő törthatványa. Ki kéne számolni. Te jó vagy ebben. – azzal kimondta a pontos feladványt. A kérdezett nem akadékoskodott, nem hezitált. Nem kérdezte, hogy mi lesz a jutalma. Mindig szó nélkül segített. Odaát. A királynak is és a birodalom bármely tagjának. És Lidaszter egy volt közülük. Sosem kételkedett és sosem kérdezett és nem kapott soha cserébe semmit, de nem is kért. Természetesnek tartotta. Most is csak fogta a papírt, a ceruzát és a mobilját és számolt. Pár pillanat és felnevetett.
– Mi az? – kérdezte a lidérc miközben már kezdte rosszul érezni magát.
– Nagyon okosnak hitte magát ez a nő, és csak ennyi esze volt.
– Ennyi az összeg? – nézett a papírra a lidérc. – Jól számoltad?
– Igen – hangzott a felelet, mire a lidérc bosszúsan kapott lángra, miközben már repült is. Útközben még megállt két helyen. Az egyik egy automata volt és a pénzkiadó részhez tartotta a markát. Csak gondolnia kellett rá és már hullott is a pénz. Még pár pillanat és már ott állt az asszony előtt és felnyitotta az aktatáskát döbbent tekintete előtt, megmutatva neki a kötegekben álló húszezreseket. Az, már nyúlt volna, de a lidérc visszarántotta és lecsukta a fedelét.
– Állj! Állj! Nem ez az Öné – mosolyodott el hátrébb lépve – Az ön feladványa csak ennyit ért. – azzal a nő elé szórta az aprópénzt a betonra. – Máskor jobban meggondolom, hogy kinek ajánlom fel a szolgálataimat. – azzal ismét fellángolt az egész teste és fénycsóvává változva már repült is, miközben arra gondolt, hogy a táskányi pénz ugyan nem érhet fel az életével, de egy köszönöm helyett talán megteszi.

Vége

De csak ennek a történetnek van vége!

Ha tetszett, szólj hozzá és 5 tűzopált kapsz!

A jelenleg megvásárolható könyvek, ebook-ok:

15 thoughts on “Meggondolatlan ajánlat”

    1. Következzen folytatás? Nem érzitek kerek egésznek? Megszavaztassam, hogy hányan szeretnétek neki folytatást? Ezek az egypercesek rövid, csattanóval végződő történetek, hogy futtában is tudjátok olvasni, de amúgy a nagy történet részei, mint a mozaikdarabok. Ugyanazok a szereplők bukkannak fel bennük, így összerakódik a nagy egész. A Kezdetek című történetsorozat hosszabb, azokból megismerhetitek a kezdeteket és hamarosan elindul a kezdetek előtti időkről szóló Blogregény is, amint összegyűlik az adott számú ékkő. Tehát hajrá!

  1. Azért az szomorú, hogy nagyon sok embernél az előítéletek határozzák meg a cselekedeteiket, és azonnal hátsó szándékot feltételeznek, ha felajánlanak nekik valamit.
    Szerencsére nem csak gonosz dolgok vannak a világban.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük